12 huhtikuuta 2013

Revolutionary Road (Revolutionary Road)

Revolutionary Road on vuonna 2008 valmistunut yhdysvaltalainen draama elokuva. Sen ohjasi Oscar-voittaja Sam Mendes ja sitä tähditti Oscar-voittajat Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Kathy Bates ja Oscar-ehdokas Michael Shannon. Shannon oli ehdolla parhaaksi miessivuosanäyttelijäksi juuri Revolutionary Roadista.
  Revolutionary Road kertoo Frank ja April Wheelerista, avioparista, 1950-luvulla. Heillä on kaksi lasta ja April on heidän kanssa kotona, kun Frank käy töissä. Heillä on naapruipariskunta ystävinään ja heidän elämänsä vaikuttaa täydelliseltä. Heidän avioliittonsa on kuitenkin ongelmissa. April on epäonnistunut näyttelijän urallaan ja Frank on kyllästynyt töihinsä. He haluaisivat pois tästä postikorttielämästä ja suunnitelevat muuttavansa Pariisiin. Suunnitellessaan muuttoa, Frankin mieli kuitenkin muuttuu kun hänelle tarjotaan ylennystä ja kun hän kuulee, että April on taas raskaana. April kuitenkin ahdistuu yhä enemmän ja haluaa Pariisiin ja suunnittelee jopa aborttia.
   Revolutionary Road on hyvin uskomaton elokuva. Se raaputtaa pintaa tavallisten ihmisten elämästä. "I want to feel things. Really feel them.", "Who made these rules anyway?". Synkkiä kysymyksiä, siitä, mitä me oikeasti haluamme. Onko koko esikaupunkimalli: valkoinen aita ja kaksi lasta vain istutettu meidän mieliimme, jotta olisimme kunnon kansalaisia? Mitä me oikeasti haluamme? Ketä on me? Yhteiskunta on me. Elokuva siis pistää jokaisen miettimään mikä on vapaus.
   Sam Mendes on uskomaton ohjaaja. Hän voitti Oscarin upeasta elokuvasta nimeltä American Beauty, joka käsittelee vähän samoja teemoja. Revolutionary Road on kuitenkin erilainen. Siinä missä American Beauty keskittyi yksilön identiteettiin ja vapauteen, Revolutionary Road keskittyy enemmän rakkauteen ja avioliittoon ja velvollisuuksiin ja myös vapauteen. Vapauteen tehdä mitä haluaa. Elää ilman siteitä. Mendes osaa hyvin hienovaraisesti luoda tietyn angstin hahmoille ja koko elokuvalle. Hän kiinnittää huomion juuri oikeisiin paikkoihin. Hyvin ensiluokkaista ohjaamista.
   Kate Winslet on ilmestys, joka kerta kun hänen kasvonsa ovat valkokankaalla. Hän on aivan käsittämättömän lahjakas näyttelijä ja on todistanut kerta kerran jälkeen mahtavuutensa. Hän toimii poikkeuksellisen hyvin yhteen Leonardo DiCaprion kanssa. Heidän valkokangaskemiaa ei voi oppia. Sanat eivät riitä kuvailemaan DiCaprion ja Winsletin suorituksia. Täydellistä heittäytymistä.
   Michael Shannon on elokuvaan kuin tehty. Niin täydellinen roolisuoritus se on. Hän ei näyttele vaan hän tarkkailee ja laskee jokaisen silmän räpäytyksenkin oikeaan aikaan. Hän luo hyvän vastapainon Winsletin ja DiCaprion hehkuvalle näyttelijäntyölle. Kaikki toimii yhteen.
   Revolutionary Road on syvällinen elokuva. Sitä se todellakin on. Se on draaman tarkoitus; saada ihmiset ajattelemaan. Ja tämä elokuva on elokuva sanan jokaisessa merkityksessä. Sanoinkuvaamaton.

9

...=)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...