08 huhtikuuta 2013

Lukija (The Reader)

Kun katsoin Lukijan, minulla kesti jopa 24 tuntia palautua siitä tunnetilasta, joka minulle aiheutui sitä katsoessani. Niin voimakas on Kate Winsletin roolisuoritus...
   Lukija on vuonna 2008 valmistunut draamaelokuva. Sen pääosassa on Kate Winslet, David Kross ja Ralph Fiennes. Sen ohjasi Stephen Daldry ja käsikirjoitti David Hare. Elokuva, ohjaaja ja käsikirjoittaja olivat kaikki ehdolla Oscarin saajiksi ja Kate Winslet voitti Oscarin parhaasta naispääosasta.
  Lukija kertoo Michael Bergista, 16-vuotiaasta saksaisesta koulupojasta 1950-luvulla. Hän sairastuu kesken koulumatkan, jolloin hän törmää auttajaansa, Hannaan. Kun Michael paranee kolmen kuukauden päästä, hän haluaa kiittää Hannaa, siitä, että vei Michaelin kotiin. He aloittavat suhteen ja rakastuvat. Michael aloittaa lukemaan Hannalle, huomatessaan hänen pitävän siitä. Hanna on kuitenkin etäinen ja on haluton kertomaan paljon itsestään. Eräänä päivänä Hanna katoaa. 8 vuotta myöhemmin Michael on lakiopiskelija ja pääsee seuraamaan natsioikeudenkäyntejä, jossa huomaa Hannan syytettynä ja myöhemmin tuomittuna (ehkä hieman virheellisesti) kolmensadan juutalaisnaisen murhasta. Hanna on entinen keskitysleirin vartija. Hän tunnustaa murhat, koska ei halua paljastaa lukutaidottomuuttaan.
    Lukija on koskettava elokuva. Joku ketä olisi nähnyt Titanicin, Revolutionary Roadin ja Lukijan Winsletin elokuvista, saattaisi luulla, ettei hän muita elokuvia teekkään kuin surullisia. Lukija on kuitenkin hieman poikkeuksellisempi näihin kahteen muuhun elokuvaan. Titanic ja Revolutionary Road ovat huomattavasti parempia elokuvia, kun taas Winsletin roolisuoritus Lukijassa on vahvempi.
   Lukija on hyvä elokuva 2. maailmansodan jälkeisestä Saksasta, mutta ilman Winsletiä koko elokuva olisi 90 prosenttia huonompi. Winslet tekee elokuvassa elämänsä parhaan roolisuorituksen. Harva näyttelijä pystyy koskettamaan katsojaa pelkällä roolisuorituksellaan niin syvästi kuin Winslet. Elokuvan käsikirjoitus on keskivertoa parempi, pienine virheineen, mutta David Haren nimi jo pelkästään takaa hyvän käsikirjoituksen. Elokuvan ohjaus on melko heikkoa ja haparaa. Ralph Fiennesin roolisuoritus on todella heikko ja kyvytön. David Kross on puolestaan täysin Winsletin vastus.
   Kate Winslet on yksi aikansa arvostetuimmista näyttelijöistä ja syystä. Hänen näyttelijänlahjat ovat erittäin ainutlaatuiset. Hanna Schmidt on hänen paras roolisuorituksensa. Roolisuoritus on itse täydellisyys aina kävelytyylistä ja ryhdistä silmiin ja kasvonilmeisiin ja ajoitukseen. Hän luo Hannaan sympatiaa ja epätoivoa, mikä yhdistelmänä kuulostaa jo mahdottomalta. Winslet ottaa elokuvan omakseen ja luo legendaarisen roolisuorituksen, jota katsojat ihailevat vedet silmissä. Täysin sanoin kuvaamatonta!!!
   Lukija on Winsletin taidonnäyte. Hän antaa meille kaikille oppitunnin näyttelemisestä. Hän luo hahmoonsa ja elokuvaan niin paljon syvyyttä. David Krossin ja Kate Winsletin keskinäinen kemia toimii ja onkin avainasemassa elokuvassa. Elokuva on koskettava ja yksinkertaisesti hieno.
8

...=)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...