13 huhtikuuta 2013

Kuningatar (The Queen)

Kuningatar on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut brittiläinen draamaelokuva. Sen ohjasi Stephen Frears ja sen pääosassa on Helen Mirren ja Michael Sheen. Helen Mirren voitti Oscarin roolistaan Kunigatar Elizabeth II:na.
   Kuningatar kertoo Ison-Britannian kunigattaresta Elizabeth II:sta, Prinsessa Dianan kuoleman aikaan. Kuningashovi ei ollut enää lämpimissä väleissä Dianan kanssa ja Kuningatar kuvittelee voivansa vain sivuuttaa koko prinsessan kuoleman ja keskittyä huolehtimaan Dianan lapsista, Harrysta ja Williamista. Uusi pääministeri Tony Blair (Michael Sheen) kuitenkin tajuaa, että kansa tarvitsee Kuningattarensa tukea surun hetkenä. Blair yrittää yhdistää yhä kauemmaksi etäytyvän kansan takaisin Kuningattarensa luokse, vaikka Kuningatar uskoo perinteen voimaan, hänhän on valan alla.
   Kuningatar on hieno elokuva. Malli esimerkki siitä miten elämäkertaelokuva kuuluisi tehdä. Keskittyä johonkin tiettyyn ajanjaksoon henkilön elämästä. Kuningatar on melko täydellinen elämäkertaelokuva. Koska sen ei kuulukaan olla dokumentti, vaan hienoinen dramatisointi on täysin sallittua. Upeat henkeä salpaavat kohtaukset elokuvasta luovat dramaattisen jännityksen sellaisella tasolla, jota ei ennen olla nähty. Stephen Frears on kaikin puolin kyvykäs ohjaaja ja oman genrensä ykkösiä. Hän pystyy nostamaan elokuvan tasoa aina yksinkertaisimmista asioista lähtien. Elokuva huokuu tiettyä hienokkuutta ja samalla maanläheisyyttä. Aitous ja järki käyvät elokuvassa käsi kädessä. Jokainen yksityiskohta herättää kateutta.
   Helen Mirren on elokuva. Hänen roolisuorituksen on lyhyesti sanottuna täydellisyys. Hän on kuin kehään palaava mestari ja näyttää alokkaille miten homma tehdään. Hän kykenee tuomaan niin korkean auktoriteetin niin lähelle katsojaa ja inhimillistämään tämän ihaillun monarkin. Roolisuoritus on syvä. Se on hyvin sympaattinen ja teknisesti huipputasoa. Mirren tekee kaiken oikein aina kävelytyylistä asti. Hän herättää repliikit eloon ja kykenee muokkaamaan kliseisestäkin kohtauksesta täysin uskottavan, tehden elokuvasta mestariteoksen.
   Michael Sheen on Tony Blairina uskottava ja dramaattinen ja tuo kaivattua liikettä elokuvaan. Hän jää kuitenkin täysin Mirrenin jalkoihin. Kuten myös koko loppu kaarti. Elokuva on Mirrenin voitonjuhla.
   Kuningatar on Helen Mirrenin oma rakkaudenlapsi. Elokuva on dramaattinen, komedisine käänteineen ja maalaa meille kuvan henkilöstä, jonka luulimme tuntevamme. Elokuva on oman genrensä esimerkkitapaus. Ensiluokkaista.

9-
...=)

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...