09 huhtikuuta 2013

Elämä on ihanaa (As Good As It Gets)

Elämää on ihanaa on yhdysvaltalainen draamakomedia. Sen on ohjannut vuonna 1997 James L. Brooks. Sen miespääosassa on Jack Nicholson. Naispääosassa on Helen Hunt. Sivuosissa on Greg Kinnear ja Cuba Gooding Jr.
    Elämä on ihanaa kertoo Melvin Udallista (Jack Nicholson), joka on homofobinen, rasistinen, pakko-oireinen häiriöinen kirjailija. Hänellä on homonaapuri, taiteilija Simon Bishop (Greg Kinnear), jonka elämä muuttuu radikaalisti, kun hänen kotinsa ryöstetään ja hänet pahoinpidellään. Simon pakottaa Melvinin hoitamaan hänen koiraansa, kunnes tulisi taas kuntoon. Melvin myös ihastuu vakioravintolansa tarjoilijaan Carol Connellyyn (Helen Hunt), jolla on astmaattinen poika. Melvin kuitenkin maksaa pojalle lääkärimaksut. Kun Simonin täytyy matkustaa tapaamaan vanhempiaan lainatakseen heiltä rahaa, lähtee häntä matkalle mukaan tukemaan sekä Melvin että Carol.
   Elämä on ihanaa on romanttinen elokuva. Siinä on tiettyjä polkuja, jotka ovat tallottu jo monta kertaa. Kuitenkin elokuva onnistuu luomaan yksilöllisen jäljen tälle polulle. Ensinnäkin elokuvaa on ollut tekemässä upea joukko taiteilijoita. Alkaen yhdestä maailman parhaimmasta näyttelijästä, Jack Nicholsonista aina Cuba Gooding Junioriin, joka todisti näyttelijäntaitonsa elokuvassa Jerry Maguire (1996) vuotta aiemmin, voittaen Oscarin parhaasta miessivuosasta. Vaikkakin harmittavasti hänen uransa on kääntynyt heppoiseen laskuun 2000-luvulla. Ohjaaja on hyvin uniikki ja "fresh", jollain oudolla tavalla. Hän kykenee imemään parhaat loistavasta Nicholsonista ja tuomaan henkilöt hyvin yhteen, tätä edesauttaa myös upeat näyttelijät.
   Jack Nicholson on ja tulee olemaan yksi kaikkien aikojen parhaimmista näyttelijöistä. Hän on, kuten kaikki legendat, myös hyvin kiistelty näyttelijä. Elämä on ihanaa on yksi hänen parhaista rooleistaan. Hän voitti osastaan hänen toisen parhaan miespääosan Oscarin ja yhteensä kolmannen Oscarin. Hän on kokenut. Hän voisi kantaa elokuvansa yhden hiuksen varassa, kun useimmat näyttelijät eivät pysty siihen koko vartalon voimallaankaan. Hänellä on elokuvakarismaa ja taitoa. Hän eläytyy. Hän luo taidetta. Melvin Udallina hän on loistava. Yksinkertaisesti loistava. Hän pystyy luomaan kohtauksiinsa aivan poikkeuksellista valoa ja vetovoimaa. Hän ei jätä aukkoja suoritukseensa.
   Helen Hunt... Hän voitti parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Carolina, lämpeninkö suoritukselle? Kyllä, mutta en silti usko, että hän olisi jollakin lailla taidokas näyttelijä tai että kukaan muu ei olisi voinut näytellä roolia paremmin. Hän katoaa hahmonsa silmien taakse ja luo jatkuvasti uusia puolia Carolista katsojille hämmästeltäväksi. Perus. Ok. Hyvä.
   Koska arvostan suuresti onnisuneita komedioita, on sanottava, että siksi pidän Elämä on ihanaa:sta. Komedia on, kuten todettua, huomattavasti vaikeampaa kuin draama, ja siksi pidän ehkä draamasta enemmän, mutta jos komedia on onnistunut, on se hatunnoston arvoista.
 

8+

...=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...