03 huhtikuuta 2013

Benjamin Buttonin uskomaton elämä (The Curious Case of Benjamin Button)

Benjamin Buttonin uskomaton elämä on David Fincherin ohjaama vuoden 2008 fantasia-draama elokuva. Se perustuu F.Scott Fitzgeraldin vuoden 1922 novelliin. Elokuvan pääosassa on Brad Pitt. Naispääosassa on Oscar-voittaja Cate Blanchett ja sivurooleissa Taraji P. Henson. ja Oscar-voittaja Tilda Swinton. Elokuva oli ehdolla 13 Oscariin, voittaen vain viisi. Elokuva tuotti yli 300 miljoonaa dollaria.
   Elokuva kertoo Benjamin Buttonista (Brad Pitt), joka on syntynyt vanhana ja joka ikääntyy väärinpäin. Hän on 7-vuotias, kun näyttää 80-vuotiaalta. Hänen äitinsä kuoli synnytkseen ja hänen isänsä jätti hänet vanhainkodin portille, jossa hän kasvoi. Siellä hän tapasi elämänsä rakkauden, Daisy Fullerin (Cate Blanchett), tulevan balettitanssijan, jonka isoäiti oli vanhainkodissa. Nuoruudessaan Benjamin lähtee tutkimaan maailmaa, kirjoittaen postikortteja Daisylle.                          

Otos elokuvasta kuvaa hienosti kuinka tässä vaiheessa Daisy ja Benjamin peilasivat omaa suhdettaa ja samalla itseään.


Benjamin Button on kaunis elokuva. Se on koskettava ja syleilevä. Siitä huokuu elämän lämpö. Mielestäni elokuva on parempi kuin saman vuoden Oscar-suosikki Slummien miljonääri, ja olisi ansainnut parhaan elokuvan Oscarin. (Ja pari muutakin). Elokuva on rikas. Koska käsikirjoitus on niin täynnä, on siitä helppo työstää viihdyttävä suuren budjetin elokuva. Elokuvan kesto onkin yli kolme tuntia, mutta se ei missään vaiheessa tunnu liian pitkältä. Elokuva nappaa katsojan syleilyynsä ja pitää kiinni hellästi. Fincherin ohjaus on täynnä tulkintaa ja kokemusta. Se on hyvin hyvin laadukkaan elokuvan teon juuri. Virheitä ei yksinkertaisesti ole.
   Brad Pitt on kuin elementissään valkokankaalla Benjaminina. Hän ymmärää roolihahmon poikkeuksellisen hyvin ja tarkasti ja luo yhtenäisen kannattelevan tukipilarin itselleen ja koko elokuvalle, mikä vaatii taitoa. Hän sai ansaitusti Oscar-ehdokkuuden, vaikkei ihan voiton arvoinen olekaan. Cate Blanchett on, kuten aina, itse täydellisyys. Hän katoaa roolihahmonsa repliikkeihin ja loitsii ne ulos suustaan virheettömästi. Taraji P. Henson sai myös Oscar-ehdokkuuden (parhaasta naissivuosasta) hieman ehkä aiheetta. Hän on kohtalaisen hyvä, mutta ehdokkuus on selvästi vain täydennys koko ehdokkuuksien kirjoon.
    Taianomainen ja viihdyttävä, koskettava elokuva. Raja viiden ja neljän tähden välille on kuitenkin vedettävä. Itse en ihastunut satumaiseen kerrontaan. Ja vaikkakin kyseessä on fantasia draama, voisi lopputulosta hioa autenttisemmaksi. Joudun pudottamaan arvosanan neljään tähteen. Elokuva sisältää kuitenkin paljon ikimuistoisia kohtauksia ja sitaatteja.

"Some people, were born to sit by a river. Some get struck by lightning. Some have an ear for music. Some are artists. Some swim. Some know buttons. Some know Shakespeare. Some are mothers. And some people, dance."

"Our lives are defined by opportunities; even the ones we miss."

"For what it's worth: it's never too late or, in my case, too early to be whoever you want to be. There's no time limit, stop whenever you want. You can change or stay the same, there are no rules to this thing. We can make the best or the worst of it. I hope you make the best of it. And I hope you see things that startle you. I hope you feel things you never felt before. I hope you meet people with a different point of view. I hope you live a life you're proud of. If you find that you're not, I hope you have the strength to start all over again."


Elokuva edustaa kaikkea mitä elokuvista ihailen ja siksi kannan teosta sydämessäni.


9 1/2


...=)

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...