24 huhtikuuta 2013

Annie Hall (Annie Hall)

Annie Hall on vuonna 1977 valmistunut komedia, joka voitti parhaan elokuvan Oscar-palkinnon. Sen ohjasi Oscarin arvoisesti Woody Allen ja sitä tähditti Woody, Oscar-ehdokkuuden arvoisesti ja Diane Keaton, voittaen parhaan naispääosan Oscarin roolistaan Annie Hallina.
   Annie Hall kertoo Alvy Singerin (Woody Allen) suhteesta Annie Halliin. Alvy on stand up-koomikko ja Annie on yökerholaulaja. Alvy on Woody Allen elokuville tyypillinen neurootikko ja pohjautuu Woodyyn itseensä. Alvylla on pakkomielle kuolemasta, on ikuinen pessimisti, epävarma, aggressiivinen ja jatkuvasti analysoi elämäänsä, johon koko elokuva perustuu; Alvyn analysointiin suhteestaan Annieen. Alvy myös lentää Los Angelesiin esiintyäkseen tv-ohjelmassa, josta sitten jänistää pois ja kannustaa Annieta laulamaan, kunnes hänet aletaan huomata. Alvy vieroksuu vieraita tilanteita ja paikkoja ja katselee mielellään nelituntisia dokumentteja holokaustista. Annie on aluksi hieman nolo ja hermostunut ja tuntee häpeää, koska ei ole New Yorkilainen älykkö. Hän ei koe olevansa tarpeeksi viisas, toisin kuin Alvy. Elokuvan edetessä Annie kuitenkin itsenäistyy ja ei enää koe tarpeelliseksi totella Alvyn neuroottista elämäntyyliä ja he erovat. Annie Hall perustuu Diane Keatoniin ja suorastaan tutustuttaa katsojan Diane Keatonin koomiseen lahjakkuuteen, sympaattiseen persoonaan ja upeisiin näyttelijäntaitoihin. Elokuva ei suoranaisesti kerro Woody Allenista ja Diane Keatonista vaan pikemminkin elokuvan voisi katsoa heidän intohimoprojektikseen. Allen tahtoi esitellä Keatonin meille kuten hän hänet tuntee. Alvy puolestaan on jokaisen tulevan Woody Allen elokuvan päähenkilön arkkityyppi.
   Annie Hall on elokuvana nerokas. Todella nerokas. Se on Woody Allenin ehdottomasti paras elokuva. Komedia onnistuu täydellisesti. Selvästi komedian klassikko ja myös elokuvien klassikko. Niin nerokas se on, että se on luonut pohjan monelle nykypäivän elokuvalle, varsinkin komedialle. Allen on täysi koominen nero. Nero, joka on luonut nerokkaan elokuvan. Hänen luovat päätökset elokuvassa; kuvaustyylissä, näyttelemisessä ja jopa lavastuksessa. Hän käyttää hyväkseen monet täysin käsittämättömimmät ideansa ja laittaa ne toimimaan täydellisesti elokuvan kanssa yhteen. Woody Allenin koomiset lahjat ovat ajattomat. Ehdottomasti paras Oscar-voitto parhaasta ohjauksesta, ikinä.
   Allen on näyttelijänä hyvä, esittäen aina samaa hahmoa; ahdistunutta neurootikkoa, joka perustuu hyvin pitkälti häneen itseensä. Ja se toimii. Katsoja ihastuu tähän sympaattiseen hermoilijaan, koska Allen on niin syvällä roolissaan. Hän ei näyttele, vaan naurattaa, hän vetää stand-up esitystä, mutta täysin roolissaan. Komedianäyttelijän ajoitusta on vaikea mitata, mutta jos jonkinlainen mittapuu pitäisi laittaa, olisi Woody Allen hyvä mitta. Jos joku joskus saisi yhtä hyvän roolisuorituksen komediassa kuin Woody, olisi tämä korkein kunnianosoitus sille näyttelijälle, roolisuoritus ja ajoitus olisivat täydelliset.
   Diane Keaton. Hänestä, kuten koko elokuvasta, voisi kirjoittaa satoja sivuja, pelkkää ylistystä. Hän, Annie Hallina, luo jotain ikimuistoista ja unohtumatonta. Hän on Annie Hall. Koominen ajoitus, eläytyminen, tarmo, vire, virheettömyys, sympaatisuus, hauskuus, taiteellisuus ja lista vain jatkuu ja jatkuu. Hän ottaa vuorosanat omakseen ja takoo itsensä niin lähelle Woodya kuin mahdollista. He pelaavat yhteen kuin kaksi ihmistä suinkaan voi. Pelkkä näyttelijöiden välinen vuorovaikutus on lupaavaa, mutta myös Woody ohjauksellaan onnistuu sytyttämään Dianen liekin, hiomaan timantin ja yhdessä heistä tulee mestariteos. Keaton heijastaa valkokankaalle kaiken tarpeellisen, eikä kukaan muu pystyisi yhtä hyvään roolisuoritukseen kuin Keaton. Keaton on säteilevä, riemukas, kaunis, fantastinen ja luo roolisuorituksen, jossa suorastaan vuodattaa itseään valkokankaalle. Hän on luonnollinen ja täynnä pieniä hienostuneita yksityiskohtia. Hän suorastaan luo pohjan koomiselle näyttelmiselle ja vain harva on omistautunut ja uppoutunut komiikkaan roolissaan yhtä paljon kuin hän Annie Hallina. Hänen charminsa on yksi kaikkien aikojen parhaimmista ja onnistuu saavuttamaan sen, minkä vain harva näyttelijätär on saanut aikaan; hän on enemmän kuin naispääosa, hän on itse elokuva. Hän kantaa sen ja ottaa kaiken vastuu itselleen ja mikä tässä on poikkeuksellista on, että yleensä elokuvissa, joissa on miespääosa, nainen jää miehen jalkohin ja vain tukee tätä. Annie Hall on kuitenkin rakkauskirje Diane Keatonille ja jokainen Woody Allenin kirjoittama repliikki Keatonin suussa muuttuu kullaksi.
   Annie Hall, kaikkien aikojen paras komedia. Onnistuu luomaan itsestään niin ajattoman, niinkin aikaan sidotuilla lainauksilla ja huomautuksilla. Haluan painottaa elokuvan olevan komedia, koska näin hyvä se voi parhaimmillaan olla. Se kertoo omistautumisesta, niin Allenin omistautumisesta käsikirjoitukseen, näyttelemiseen ja ohjaamiseen kuin Keatonin omistautumisesta näyttelemiseen. Katsojalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin rentoutua ja katsella heidän tarjoamaa oppituntia täydellisyydestä.

10


...=)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...