19 maaliskuuta 2013

Kultalampi (On Golden Pond)

Kultalampi on vuonna 1981valmistunut draama elokuva. Sen ohjasi Mark Rydell ja pääosissa on Henry Fonda ja Katharine Hepburn. Sivuosassa Jane Fonda. Elokuva voitti kolme Oscar-palkintoa. Henry Fonda sai parhaasta miespääosasta ja Katharine Hepburn parhaasta naispääosasta jo neljännen Oscarinsa. Myös Jane Fonda oli ehdolla, parhaasta naissivuosasta. Ernest Thompson voitti parhaasta käsikirjoituksesta Oscarin. Elokuva oli ehdolla yhteensä seitsemään Oscariin. Jane Fonda osti oikeudet näytelmään, jotta voisi näytellä vieraantuneen isänsä kanssa. Kultalampi oli ilmestymisvuotensa toiseksi tuottavin elokuva.
   Kultalampi kertoo Norman ja Ethel Thayerista, jotka viettävät kaikki kesänsä kesämökillään "Kultalammella." Heidän tyttärensä, Chelsea pyytää heitä ottamaan hänen uuden aviomiehensä pojan, Billyn, viettämään aikaa kesämökillä, kun hän ja hänen aviomies viettävät aikaa keskenään muualla. Billy on ensin ärtynyt, että hänet jätettiin vanhuksien kanssa kesämökille, jossa ei ole mitään tehtävää, mutta pikkuhiljaa alkaa muodostua syvempi suhde äkäisen Normanin ja Billyn välille. He käyvät kalassa lammella. Chelsean palattua kesämökille hän on kateellinen Billyn muodostettua niin syvällisen suhteen isäänsä, jotain mihin hän ei koskaan pystynyt.
   Kultalampi on draamaelokuva, sanan joka merkityksessä. Kovin moni ei pystyisi istumaan pari tuntia katsellen parin vanhuksen hiippailevan metsissä, mutta kuten sananlasku kuuluu ei näe metsää puilta on tässä elokuvassa katsottavat tarkkaan. On raaputettava pinnan alta tajutakseen mistä koko jutussa on kyse. Näin on tietenkin joka elokuvassa, mutta erityisesti saadaakseen Kultalammesta jotain irti, on ensin ymmärettävä henkilöiden psykologia.
   Normanin ja Chelsean suhde on hyvin samanlainen kuin Jane Fondan ja Henry Fondan oikea isä-tytär-suhde. Koko elokuvan idea on lähimain tuoda esiin henkilöiden väliset suhteet ilman takaumia tai muistelmia menneisyydestä. Tässä käsikirjoitus osoittaa nerokkuutensa. Upeaa käsikirjoitusta vielä täydentää omistautuneet roolisuoritukset Henry Fondalta, Katharine Hepburnilta ja Jane Fondalta. On harmi ettei kolmikko tehneet enempää elokuvia keskenään sillä harvoin pystyy kolme näyttelijää työskentelemään näin hyvin yhteen ja luomaan kosketeltavan kemian valkokankaalle. 
    Henry Fonda on virheetön Norman Thayerina. Hän onnistuu luomaan uskottavan ilmapiirin henkilön ympärille, josta muiden näyttelijöiden on helppo työstää omia roolisuorituksiaan, ei että he sitä tarvitsisivat, mutta siihen Henry Fondan näyttelimisen nerous perustuukin.
   Katharine Hepburn puolestaan ammontaa koko näyttelemiskokemuksensa vaivattoman oloisesti roolihahmoonsa. Ethel on hyvin persoonallinen vaimo, ei yhtään vähempää mihin Hepburn tyytyisi itse. Hepburnin roolisuoritus on autenttinen, esteettinen, luova, lämmin sekä monitahoinen. Tuntuu kuin Hepburn ei edes näyttelisi vaan vain olisi. Täydellistä.
   Jane Fonda puolestaan saa paljon aikaan pienellä roolillaan. Hän on häkellyttävän hyvä. Jälkikäteen katsottuna hänen Chelsea on täydellinen kopio oikeasta ihmisestä. Jane Fonda työskentelee hyvin yhteen käsikirjoituksen kanssa ja hänen suoritustaan on kunnia katsella.
   Kultalampi on nerokas draama. Elokuvanteko saa merkityksen tässä elokuvassa ja näyttelijäsuoritukset rakentavat loistavan käsikirjoituksen yhtenäiseksi ja miellyttäväksi elokuvaksi.


8 1/2

...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...