18 maaliskuuta 2013

Kaktuksen kukka (Cactus Flower)

Kaktuksen kukka on vuonna 1969 valmistunut komedia elokuva. Sen ohjasi Gene Saks ja pääosissa oli Walter Matthau ja Ingrid Bergman. Sivosissa oli Goldie Hawn ja Rick Lenz. Se oli 7. tuottavin elokuva vuonna 1969. Goldie Hawn voitti parhaan naissivuosan Oscarin roolistaan Toni Simmonsina. Hän voitti roolistaan myös Golden Globen.
   Elokuva kertoo Tohtori Julian Winstonista (Walter Matthau), hammaslääkäristä, joka seurustelee itseään huomattavasti nuoremman naisen. Toni Simmonsin (Goldie Hawn) kanssa. Julian on aiemmin väittänyt Tonille olevansa naimisissa, koska ei halua sitoutua Toniin. Julian kuitenkin pyrkii naimisiin Tonin kanssa. Ongelmaksi tulee: mistä löytää vaimo, josta erota. Vastaus löytyy Julianin vastaanotolta: Hänen hammashoitajansa Stephanie Dickinson (Ingrid Bergman). Stephanie teeskentelee olevansa Julianin entinen vaimo. Mutta arvatenkin Stephanien ja Julianin välille kehittyy tunteita. Pian kaikki Julianin asiakkaat ja Tonin naapurit ja Stephanien lapset... kaikki ovat mukana Julianin hämäyksessä.
   Kaktuksen kukka on melko unohdettu elokuva. Jos se ei olisi saanut sen ansaitsemia palkintoja näyttelijäsuorituksista ja ilman sen nimekästä näyttelijäjoukkoa se oli kokonaan pyyhitty jo maton alle. Elokuva kuitenkin edustaa hyvin aikaansa ja siksi se tuntuu kaksinverroin hauskemmalta ja koomiselta 2000-luvulla katsottuna. Voisin kuitenkin sanoa, että elokuvan pelastus oli juuri sen näyttelijäkaarti. Ajan suuri koominen lahjakkuus ja koomikko legenda Walter Matthau on elokuvan keskiössä. Matthausta on mahdoton olla pitämättä, jopa hänen esittämänsä lurjus ja valehtelija on sympaattinen. Hän tekee huomattavasti parempaa työtä kuin seuraajansa Adam Sandler...
   Vuonna 2011 valmistunut elokuva Just Go With It pohjautuu löyhähti Kaktuksen Kukkaan. Sen elokuvan "Stephanieta" esittää Jennifer Aniston ja "Tonia" Brooklyn Decker. Brooklyn Decker suoriutuu roolistaan surkeasti. Hänen edeltäjänsä Goldie Hawn puolestaan loistavasti. Hänen koominen ajoituksensa on huippuluokkaa. Hänen tekemä pohja roolihahmolleen tekee paljon. Hän reagoi loistavasti kanssanäyttelijöidensä kanssa ja hänen huumori tekee hänestä naurettavan. Mikä on kaikin puolin ihailtavaa, koska komedia on mielestäni todella paljon vaikeampaa kuin draama. Hawnin heittäytymiskyky on puhdasta laatua.
   Bergman puolestaan osoittaa elokuvassa toisen puolen itsestään. Hän painottelee hyvin Matthaun ja Hawnin kanssa, mutta hänen vetovoimansa ei kuitenkaan pärjää heidän kemialleen. Huomion elokuvassa varastaa kyllä Goldie Hawn Oscarin arvoisesti.
   Kaktuksen kukka on hyvä elokuva. Se antaa hyvän mielen katsojalle ja toimii ehkä muistojen kultaajana 60-luvulle. Elokuva on vireä, vauhdikas, hyvä tempoinen ja täyttää kaikki onnistuneen komedian kriteerit.


 8...=)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...