29 maaliskuuta 2013

Elämä pelissä (The Blind Side)

Elämä pelissä.
Yhdysvaltalainen draama elokuva, virallisesti luokiteltu puolittaiselämäkerrallinen urheilu draama elokuva. Sen ohjasi John Lee Hancock ja elokuva valmistui vuonna 2009. Elokuvan naipääosan esittäjä Sandra Bullock voitti roolistaan Golden Globen, SAG-palkinnon, Critic's Choice-palkinnon ja Oscarin parhaasta naispääosasta. Lisäksi elokuva oli ehdolla parhaan elokuvan Oscariksi.
   Elämä pelissä kertoo Michael Oherista (Quinton Aaron), Memphisiläisestä amerikkalaisen jalkapallon pelaajasta. Hänen nuoruutensa on ollut täynnä huumeita ja rikollisuutta ja hän ei ole hyvin koulutettu. Kun hänet hänen urheilulahjojensa vuoksi hyväksytään huippukouluun, jossa hän ei aluksi pärjää. Kun varakaalle Leigh Anne Tuohylle (Sandra Bullock) selviää Michaelin huono tilanne; kodittomuus ja varattomuus, hän päättää majoittaa Michaelin kotiinsa. Tuohyn perheeseen kuuluu perheen isä (joka omistaa monta Taco Belliä), perheen lapset, jotka käyvät Michaelin koulua; tytär Collins ja poika S.J. Vähitellen perhe kiintyy Michaeliin Leigh Annen johdolla ja he adoptoivat Michaelin. Pian Michaelin ja Tuohyjen suhdetta aletaan tutkimaan, koska Tuohyja syytetään erään Tennesseeläisen yliopiston yksityisestä rahoittamisesta ja että he olisivat adoptoineet Michaelin vain, että yliopisto saisi hyvän pelaajan joukkoihinsa.
    Elämä pelissä elokuvan ensivaikutelma on täysin harhaan johtava. Kyseessä ei ole urheiludraama. Elokuva keskittyy nimen omaan Michaelin suhteeseen ympäröivään "valkoisten ihmisten maailmaan", jossa kaikki ovat "normaaleja", varakkaita, viisaita ja sivistyineitä. Elokuva on kahden maailman kohtaaminen. Michael tuntee vain omansa ja hänellä on vaikeuksia päästää uusi perheensä lähelleen. Leigh Anne on vakuuttunut, että Michael muuttaa hänen elämäänsä.
   Toki elokuva on kliseinen. Elokuva on selvästi lämminhenkinen ja ehkä jollain lailla pelkistelevä. Kuin katsoisimme pelkkää draaman kuorta. Elokuvan teennäistä vaikutelmaa tehostaa vielä useat ala-arvoiset suoritukset kuten Tim McGrawn Sean Tuohy Senior. McGraw on laiskin näkemäni näyttelijä, eikä tunnu edes välttelevän kliseitä vaan ikään kuin pyrkisi korostamaan niitä. Kuitenkin elokuvan sanoma on tärkeämpi kuin taiteellisuus.
   Sandra Bullock on elokuvan aivot. Hän tekee ennen näkemättömän roolisuorituksen ja uraansa mullistavan tulkinnan voimakastahtoisesta Leigh Anne Tuohysta. Bullock on liekeissä valkokankaalla ja hänen suorituksensa pitää kiinni elokuvasta niin ettei se romahda. Bullockin suoritus tuo elokuvasta parhaat irti. Sen tärkeän viestin, että erilaisuudet on hyväksyttävä. Harvoin näkee yhtä vaikuttavaa roolisuoritusta.
   Elämä pelissä on lämmin. Se antaa katsojalle hyvän mielen. Mutta jos katsoja jaksaa välittää hän voi saada elokuvasta niin paljon irti, että muistaa sen teeman. Usein elokuvasta jää mieleen vain sen tunnelma. Tässä elokuvassa mieleen jää sen kova yritys saada ihmiset liikkeelle. Saada heidät taistelemaan perheidensä puolesta ja näkemyksien muuttamisesta parempaan. Täydellinen ja virheetön elokuva ei ole, mutta sen todettua, Elämä pelissä on kuitenkin elokuva, joka osoittaa miten jokaisen elämä on pelissä.

8

...=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...